Floorjo-ankebrands

De kracht van een goed gesprek.


Ik zie de mening van een jongeman onder het stuk van RTL nieuws nog staan.
Het stuk ging over twee vaders met een kind.
Zijn reactie riep veel haat en verkeerde reacties op.
De reactie dat hij het niet normaal vindt en dat het vreselijk is om je kind in een gezin als dit op te laten groeien, was niet echt genuanceerd.
Toch trok deze jongen mijn aandacht.
Ik zocht hem op en heb hem het verzoek gedaan om eens een goed gesprek te voeren.
Ik wilde weten wat hem bewoog om zulke, toch ietwat harde uitspraken te doen op sociale media.
Heel eerlijk, ik had niet verwacht dat ik reactie van hem zou krijgen. Blijkbaar trok mijn respectvolle bericht naar hem toch zijn aandacht en ik kreeg een klein uurtje na mijn bericht een heel respectvol bericht van deze jongen terug.
Het feit dat hij het niet eens is met homoseksualiteit vervaagde eigenlijk al snel.
Wat in eerste instantie eigenlijk het belangrijkste struikelblok leek, werd al snel helemaal geen struikelblok meer.
Hij gaf toe dat hij zijn mening ietwat snel had neergeschreven, niet rekening houdend met gevoelens van anderen. Aan de ene kant een begrijpelijke oerreactie, maar ook volledig verwerpelijk kreeg hij hierop ook vele haat bejegeningen naar zijn hoofd geslingerd.

 

Hij legde uit dat vanuit zijn geloofsovertuiging absoluut niemand mag kwetsen hierin en het deed hem daadwerkelijk iets dat hij dat met deze opmerking klaarblijkelijk toch had gedaan. Ook legde hij uit dat hij nooit iemand zou willen beoordelen of veroordelen op de manier van leven, dat was niet aan hem om dat te doen. Ook had hij verschillende mensen om zich heen die samen leven met het gelijke geslacht en hij had daar helemaal geen moeite mee.

 

Wel viel hij erg over de media. Niet alleen vanwege het feit dat er een beeld wordt geschetst over de LHBT gemeenschap die zijn inziens wel heel erg overdreven is. Ik wees hem op het feit dat de meeste LHBTers gewoon vrij rondlopen zonder dat hij ze meteen zou herkennen en dat ze niet alle dagen in een paarse string en veren tooi in regenboog kleuren rondlopen. Maar het feit dat het hier kan en mag in Nederland is een groot goed. En de verschillen binnen de gemeenschap zijn groot. Hetero mannen lopen ook niet allemaal in driedelig pak, maar ze zijn er wel. 

 

Het moment dat hij mij toevoegde op zijn instagram meldde hij mij dat hij mij had toegevoegd. Als ik niet met een paarse pruik en veren op een boot danste, kon hij mij er wel van overtuigen dat hij geen kutmarokkaan was die cocaïne verkocht en een zware crimineel was.

 

Het woordje kutmarokkaan maakte veel indruk. Het sprak verdriet, boosheid en raakte diep.
Dat vooroordeel waar wij als LHBT gemeenschap tegenaan lopen..

Dat vooroordeel heeft iedereen dus mee te maken die hier in Nederland een beetje anders is.
Dat vooroordeel is alleen weg te nemen door met elkaar in gesprek te gaan.
Vooroordelen rechtop houden is simpel, maar vooroordelen knakken geeft een zoveel mooiere wereld.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb